Yetişkin köpekler
Yetişkin köpeklerin mama tercihleri yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur protein oranlarıdır. Proteinler yetişkin köpeklerin enerji ve sağlıklarını doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple hangi ırk olursa olsun içerisinde protein barındıran mamalar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra karbonhidrat ve yağ oranının da yeterli seviyede olması gerekmektedir. Yetişkin köpeklerin günde kaç kez ne miktarda mama yiyeceği de önemli bir noktadır. Köpeğin sağlıklı olması için gerekli olan adımlardan biri mama eğitimidir. Yoğun miktarlarda mama vermek asla doğru değildir. Yetişkin köpeklerde belirlenen öğün sayısı birdir. Fakat bu sayı verilen miktarla alakalı olarak 2 ye çıkarılabilmektedir. Sabah akşam abartmadan mama vermek doğru bir işlem olacaktır. Fakat öğün sayısının arttırılmaması gerekmektedir. Yoğun aktiviteler sonrasında beslenme uygun olmayacaktır. Kalp atışlarının hızlı iken direkt olarak mama vermek doğru bir eylem değildir. Periyodik aralıklar ile günde iki kez verilen mamaların içerisinde ne barındırdığına dikkat edilerek seçim yapılmalıdır. Yetişkin ve yavru köpeklerin mamaları birbirinden farklıdır. Ayrıca konserve ve kuru gıdalarda besin değerleri açısından farklılık gösterebilmektedir. Kuru mamalar yetişkin köpekler için ideal olan mama türleridir. Protein ve kalsiyum oranları mama tercihlerinde ön planda tutulmalıdır. Fakat yüksek oranda kalsiyum içeren mamalar köpekler de kireçlenmeye sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple verilen köpek maması miktarın doğru olarak ayarlanması oldukça önemlidir.
Irklarına Göre Yetişkin Köpek Maması
Quicker Premium tahılsız somonlu yetişkin köpek maması içerisinde yüksek oranda vitamin Eve vitamin C barındırmaktadır. Vitaminler köpeklerin yaşlanma sürecini geciktirmektedir. Ayrıca oksijen ve demir ihtiyacının karşılanmasına da olanak sağlamaktadır. Tahıl miktarının az olması yetişkin köpekler için gereklidir. Belirli tahıllar alerjiye sebebiyet verebilmektedir. Fakat Quicker Premium içerisinde alerjiye sebep olacak tahılları barındırmamaktadır. Yüksek besin değeri ile yetişkin köpekler için oldukça uygundur. Sabah ve akşam tüketilebilen mamanın sindirimi de kolaydır. Yetişkin köpeklerde sıklıkla karşılaşılan sindirim sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Yetişkin köpek mamalarında iskelet gelişimini olumlu yönde etkileyecek minerallerin olması önemlidir. Gukozamin ve kondroitin sülfat iskelet ve kas gelişimini doğrudan etkilemektedir. Bu aşama da dikkat edilmesi gereken en önemli unsur verilen mamanın köpeğiniz tarafından sevilip sevilmediğidir. Her köpeğin damak tadı birbirinden farklıdır. Gerek çene özellikleri gerekse yavru döneminden başlayan alışkanlıkları değişkenlik gösterebilir. Bu süreç de ilk kez farklı bir mama kullanılıyorsa köpeğinizi gözlemeniz gerekmektedir. Verilen mamanın hepsini yiyor ise bu köpeğinizin mamayı sevdiği anlamına gelmektedir. Fakat hepsini yedikten sonra huzursuzlanıyor veya kusuyorsa bu sindirim sistemi ile alakalı bir problem olduğunu göstermektedir. Bu sebeple özellikle ilk kez denenen mamalarda gözleme işlemi hayat kurtarıcı nitelik taşımaktadır.
Büyük, orta ve küçük ırklarda ki gelişim süreçleri birbirinden farklıdır. Bu süreçte ihtiyaç duyulan besinlerde farklılık göstermektedir. Bu noktada oldukça geniş yelpazeye sahip köpek mamaları seçenekleri mevcuttur. Küçük ırk köpekler gelişimlerini 8-12 ay arasında, orta ırk köpekler 12-18 ayda, büyük ırk köpekler ise 18-24 ayda yetişkinlik seviyesine erişmektedirler. Bu sebeple köpeğinizin yetişkin olup olmadığı ırkı ile alakalı bir durumdur. Küçük ırklar cinse bağlı olarak 1 ile 10 kg arasında bir kiloya sahiptirler. Bu durum orta boy ırk köpekler de 10 ile 25 kg arasında değişkenlik göstermektedir. Büyük ırk köpekler ise 25 kilodan daha fazla bir kiloya sahiptir. Bu aşamada köpek cinsine bağlı olarak köpek mamaları tercihleri yapılmalıdır. Yetişkinliğe geçen tüm köpek ırkları kuru mamaları kolaylıkla tüketebilmektedir.