Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kedi bakımı, aslında oldukça kolaydır. Fakat kolaydır diye bir takım ihtiyaçlarını görmezden gelmemek gerekmektedir. Bu ihtiyaçlarından en önemlisi de beslenmedir. Kedilerin beslenmesi için de günümüzdeki en ideal besin kedi mamasıdır. Biz de bu yazımızda kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan hususlardan bahsedeceğiz.

Evcil hayvanlar genel olarak insanların canlarından bir parça gibidir. Bu sebeple kedi sahiplerinin de onlara verdiği değer oldukça farklıdır. Doğal olarak kedi sahipleri de sevimli dostlarının en iyi şartlarda yaşamasını ve uzun ömürlü olmalarını istemektedirler. Bunu mümkün kılmanın en iyi yollarından biri de yüksek kalitede, doğal olan mamaları tercih etmektir. Kediler için de en doğru mamayı seçmek bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu kafa karışıklığını gidermek ve en doğru tercihi yapmak da aslında kedinizin özelliklerine dayalıdır. Kedinizin özelliklerine göre de dikkat etmeniz gerek 4 ana faktör bulunmaktadır.

 

Kedinin Yaşına Göre Kedi Maması Seçimi

Kedi maması tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, kedinizin yaşıdır. Kediniz 1 yaşından küçükse yavru kedi olarak adlandırılır ve mama seçiminde de "junior” veya yavru kedi maması yazan mamalar tercih edilmelidir. Kedilerin 1 yaşından 7 yaşına kadar olan süreçte ise kedinizi "adult” yani yetişkin kedi maması ile beslemelisiniz. Kedilerin yaşlarına göre gruplara ayrılmasının sebebi de büyüme, gelişim ve yaşlılık ihtiyaçlarına göre kedi mamalarının formüle edilmesidir. Kedinizin yaş grubuna göre bir seçim yapılmadığı takdirde de kediniz gerekli besin değerlerini yeterince alamayacaktır. Bu durum da obetize, vitamin veya mineral eksikliği gibi bir takım sorunlara neden olabilir. 7 yaşını geçmiş olan kedilerin de artık yaşlı olduğu ve ona göre bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu sebeple onlara da "senior” yani yaşlı kedi maması almalı ve porsiyonunu da veteriner hekiminizin önerdiği şekilde vermeye özen göstermelisiniz.

 

Kedinin Kilosuna Göre Kedi Maması Seçimi

Kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer konu kedinizin ağırlığı ve ne kadar aktif olduğuyla alakalıdır. Eğer hareket etmeyi sevmeyen ve kilolu bir kediniz varsa, onlar için özel olarak üretilen karbonhidrat oranı düşük protein değeri yüksek olan mamaları tercih etmelisiniz. Ayrıca bu mamaların diğer kedi mamalarına göre yağ ve lif oranları da farklılık göstermektedir. Kedinizin sağlığı için en uygun beslenme programını veteriner hekiminiz tavsiye edecektir.

 

Kedinizin Cinsiyeti ve Kısırlık Durumu

Kedinizin cinsiyeti özellikle de kısırlaştırıldıktan sonra, kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus haline gelmektedir. Çünkü kediler kısırlaştırıldıktan sonra kilo alma eğilimine girebilirler. Bu kilo alımına engel olmak için de kısırlaştırma işleminden sonra kademeli olarak mamalarında değişikliğe gitmelisiniz ve kısırlaştırılmış kediler için özel olarak üretilen mamaya geçilmelidir.

 

Kedinizin Cinsine Göre Kedi Maması Seçimi

Kedinizin cinsiyle ilgili önemli faktör tüy uzunluklarıdır. Kediler kendilerini yalayarak temizlerler ve bu esnada tüy yumaklarını yutabilirler. Yuttukları tüy yumakları da sindirim sistemlerinde problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bunu engellemek için de tüyü uzun kediler için olan mamayı ya da içeriğinde malt olan kedi mamalarını tercih edebilirsiniz. Normal bir kedi maması kullanıyorsanız da kedinize ekstradan bir malt satın alarak bu ihtiyaçlarını da giderebilirsiniz. Fakat bazı kedilerin genetik olarak bir takım hastalıklara yatkınları olduğunu unutmamanız gerekir ve bu etkileri azaltmak adına üretilmiş olan özel kedi mamalarını da tercih etmenizde yarar vardır. Kedinizin yaşı, ırkı, cinsi ne olursa olsun aradığınız kedi mamalarını uygun fiyat, peşin fiyatına taksit ve kapıda ödeme seçenekleriyle sitemizde bulabilirsiniz.

Etiketler: kedi
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR