Kedi ve Köpek Arasındaki Farklar!

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Kedi ve Köpek Arasındaki Farklar!


       Dört ayaklı 2 dostumuzun arasındaki temel benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Hayvan davranış uzmanlarının Amerika’da yaptığı bir araştırma makalemize ışık tutar nitelikte.


İlk olarak bilmemeniz gereken kedi ve köpeklerin farklı birer biyolojik yapıya sahip olduklarıdır.


Kedi beslenmesi ve Köpek Beslenmesi ve yeme alışkanlıkları:


Farklılıklar:


İlk olarak kediler kesinlikle etçil hayvanlardır; fakat etçil yapılarına rağmen fırsat bulduklarında sebze içerikli yiyecekleri de yerler. Bir evcil kedinin günde 2-3 sefer yemek yemeye ihtiyacı vardır. Eğer kedi sokakta yaşayan bir sokak kedisiyse çok daha fazla öğün tüketir. Bu durumda bulduğu birçok şeyi yer. Örneğin; fare, küçük sürüngenler vs. Yemek miktarının ve zamanının belirlenmesinde en doğru olanı kedilerin kilosunun, genel sağlık durumunun, aktiflik durumunun ve genel iştahının göz önünde bulundurulmasıdır. Bu bağlamda her kedinin farklı bir beslenme tarzı olabilir. Kediler acıktıkça avlanan hayvanlardır. Mamayı acıktıkları kadar yerler. Her kedinin günlük öğün sıklığı farklı olabilir.


Köpeklerin beslenmesi ise daha farklı bir mekanizmadır. Kedilere nazaran köpekler daha az seçicidirler. Bir sokak kedisi ortalama günde 15 öğün yerken, bir köpek için bu durum asla geçerli değildir. Fakat bu durum yiyeceğin köpekler için çok önemli ve değerli olduğu gerçeğini de değiştirmez. Örneğin bir köpek avına veya yemeğine kimseyi (bu siz bile olabilirsiniz) yaklaştırmak istemez. Bu sebeple köpeklere çok sakin ve O’nu endişelendirmeyecek bir şekilde yemek verilmesi gerekir. Fakat köpek büyürken onun yemeğine bir tek sahibinin yaklaşacağını bilmeli ve mamasının önünden alınacağı endişesi uygulanacak eğitimlerle kaldırılmalıdır. Köpekler doğada yemek buldukça saklarlar bazı köpekler evcil hayat yaşarken bile huylarını sürdürürler.


Benzerlikler:


İkisi için de su çok önemlidir. Önlerinde her zaman temiz ve bol su olmalıdır.


Yaşam Biçimleri


 Farklılıklar:


Kedi ve köpekler yaşam tarzlarıyla da birbirlerinden farklılıklar gösterir. Örneğin genelde dişi kediler grup içinde vakit geçirmeye daha meyillilerken, ( bir grup diğer kedi, aile vb.) erkek kediler daha özgür ruhludur. Genel olarak ise kediler sosyal hayvanlardır. Uygun çevre ve beslenme şartlarının olduğu yerde diğer kedilerle ve insanlarla da bir arada olabilirler. Evcil kedilerde ise kedinin sosyalliği tamamen sahibine bağlıdır.


Ayrıca unutmayın ki bir kediye asla zorla bir şey yaptırmazsınız. Fakat köpekler böyle durumlarda daha itaatkârdırlar.


Fakat her durumda olduğu gibi bu durum için de istisnalar söz konusu olabilir!


 Köpekler ise kedilere nazaran çok daha sosyal hayvanlardır. Köpekler için grup üyelerine karşı gücünün olması statüsü açısından oldukça önemlidir. Bu açıdan grup içinde olmayı oldukça sever.


Ayrıca bir köpeği kolayca yanımıza çağırabilirken, bir kedinin yanımıza gelmesi sadece O’na bağlı bir durumdur. Köpekler okşanmak için anında yanınıza gelirken, kediler istemezse asla gelmez. Bu tamamen O’nun karakter özelliklerinden kaynaklanır.


Oyun ve Avlanma Tarzları


 Kediler ilk olarak avlanmaya avını gözlemleyerek başlar ve üzerine atlayıp, onu yakalamak için en doğru zamanı bekler. Genelde kedilerin ilgisini küçük avlar çeker. O’nun için en ideal avlanma şekliyse gündoğumu ve batımı zamanlarıdır. Bu karakteristik özelliğine göz önünde bulundurarak akşam ve sabah saatlerinde O’na oyuncaklar yardımıyla bu içgüdüsünü doyurmasını sağlayacak oyunlar sunabiliriz.

Kedinizin keyifle oynayabileceği oyuncakları incelemek için tıkla

Köpekler içinse avlanma konusunda koku esastır. Bu sebeple o’nu yeni şeyler keşfetmesi için sık sık dışarı yürüyüşlere çıkarmak idealdir.


Köpeklerin koşma özelliği ön plandayken, kedilerin sıçrama özelliği ön plandadır. Köpekler avını uzun süre takip ederken, kediler pusuya yatar ve onu yakalamak için en doğru zamanı bekleyip, yakalar.

Köpeğinizin keyifle oynayabileceği oyunları incelemek için tıkla

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR