Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerle yaşamanın zorluklarından biri dökülen tüyleriyle birlikte yaşamak olsa gerek. evi  sadece kedinizle değil, dökülen tüyleriyle birlikte paylaşırsınız. Tüy dökmeyen kedi maalesef en aranan kedi türü olsa da böyle bir kedi daha doğmamıştır. Her şeyden önce kedilerin belli miktarlarda tüy dökmesi normaldir ve bunun önüne geçmek mümkün değildir. Kediler evde beslenmeye karar verilirken bu gerçek de göz önünde bulundurulmalıdır.

Mevsim değişiklikleri kedilerin tüy değiştirme zamanlarıdır. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda yılın diğer mevsimlerinden çok daha fazla tüy dökerler. Bunun nedeni ilkbaharda, kışın kalın ve uzun olan tüylerini döküp yerine daha ince ve seyrek tüylerin çıkmasıdır. Sonbaharda da yine bu tüyler dökülür, soğuk havalardan korunmak için kalın ve uzun tüyler çıkmaya başlar.


Bu tüy dökülmeleri genellikle iki ay sürmekle beraber bazen dört aya kadar uzayabilir. Ayrıca ev içi sıcaklığının fazla olması ve dış ortama göre aydınlığın daha uzun sürmesi tüy dökülmesini artırır.


Kedilerde Tüy Dökülmesini Etkileyen Faktörler

Beslenme: En önemli tüy dökme nedenlerinden biri hatalı beslenmedir. Aşırı proteinli gıdalar, çeşitli mineral ve vitamin eksiklikleri ve dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökülmesine yol açar. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir kedinin tüyleri son derece parlak ve gür olmalıdır. Aksi bir durum ya onun yanlış beslendiğini gösterir ya da sağlığında bir problem vardır.


Ev yemekleriyle beslenen kedilerde yetersiz beslenme sonucu tüy dökülmesi görülebilir. Kedilerin gıda ihtiyaçları insanlarınkinden farklı olduğundan genellikle evde yapılan mamayla beslenen kedilerde yanlış ve yetersiz, tek yönlü beslenme oluşur. Bu nedenle böyle kedilerde tüy dökülmesi daha fazla görülebilir. En iyisi onları, kedilerin yaşına ve fizyolojik durumuna göre hazırlanmış profesyonel hazır mamalarla beslemektir. Çünkü gıda ihtiyacı bir kediden diğerine bile büyük farklılıklar gösterebilir.


Vitamin Mineral Eksiklikleri: Profesyonel ve kediye tamamen uygun hazır mamayı yeteri kadar yiyen kedilerde bu çeşit vitamin takviyesine gerek yoktur. Ancak diyetle yetersiz vitamin ve mineral alınıyorsa bu vitamin preparatları tüylerin güzelleşmesini sağlayabilir. Çok tüy döken bir kedide öncelikle bu tüy dökülmesinin nedeni araştırılıp ortaya çıkartılmalı, ondan sonra gerekli tedavi ve takviye yapılmalıdır. Aşırı tüy dökülmesi bir çok hastalığın da belirtisi olabilir.


Parazitler: Tüy dökülmesinin sebepleri arasında paraziter hastalıklar etkilidir. Özellikle dış parazitler arasında pire uyuz aşırı kaşıntı ve tüy dökülmesine sebep olmaktadır. Sağlık bir deri her zaman sağlıklı ve az dökülen tüy demektir. Parazitlerden korunmak ve yok etmek ana heder olduğundan iç ve dış parazit tedavilerinin aksatılmaması oldukça önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kedi Vitaminleri

Stres, hormonel, immunolajik, mekanik sebepler:. Bunları normal tüy dökülmelerinden ayırmak kedi besleyenler için oldukça zor olsa bile kedide meydana gelen ani tüy dökülmesi farkları için, mevsim ve beslenme faktörleri de göz önünde tutularak bir Veteriner Hekime danışılabilir.


Tüy yumakları nedir ve nasıl oluşur?

Özellikle uzun tüylü kediler yalanmayla birlikte fazla miktarda tüy yutarlar. Tüyler mide hareketleriyle bir araya toplanır ve yumak şeklini alır. Sindirilemeyen bu tüy yumakları kusma ile dışarı atılır. Bu nedenle kediler sağlıklı olmalarına rağmen arada bir kurarak sindiremedikleri tüyleri dışarı atarlar.


Kedi Traşı

İklim şartlarına göre uzun tüylü kediler istendiğinde traş ettirilebilir. Kedide fiziksel veya psikolojik bir sorun yaratmaz, bu duruma kediler kısa sürede alışır. Daha az tüy yutacağından ve sıcak havalarda daha rahat edebileceğinden sağlığı için bir problem oluşturmaz. Ama bu işlemden önce tüylerin ne işe yaradığını bilmek ve tüyleri kesildiğinde bunlara karşı kediyi korumakta fayda var: Tüyler kedileri ısı değişikliklerinden, yaralanmalardan ve güneş ışığından korur.


Kedinin normal tüy uzunluğuna göre değişen sürelerde tüyler eski halini alır. Bu da ortalama 1-1,5 aydır. Traş makinasının gürültüsü nedeniyle kediler bu işlemin rahat yapılmasına olanak vermeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki her anestezi bir risktir.


Kedilerin uygun bir fırça yardımıyla her gün tüylerinin fırçalanmasında fayda var. Böylece ölü tüy ve deri hücreleri atılır, deri ve tüyler daha sağlıklı olur. Dökülmek üzere olan tüyler fırçayla alınarak etrafa saçılması azaltılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kedi Deri Tüy ve Bakım Ürünleri

Etiketler: Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri
Ocak 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR